Πλέγμα Εμφανούς Αστυνόμευσης "ΠΕΡΣΕΑΣ"

eayr

Ρέθυμνο, 20 Νοεμβρίου 2018

Αρ. πρωτ:85

ΠΡΟΣ

Διευθυντή Δ.Α. Ρεθύμνης, κο Ταξίαρχο ΡΟΥΤΖΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟ

ΚΟΙΝ

Π.Ο.ΑΣ.Υ

ΣΧΕΤ.: Η από 13-10-2018 κοινή ανακοίνωση Ενώσεων Κρήτης.

κ. Ταξίαρχε,

Σε συνάντηση που είχαμε μαζί σας, αμέσως μετά που λάβαμε γνώση την έκδοση της υπ’ αρίθμ. 1244/18/1724815 από 31/08/2018 διαταγής του κ. Αρχηγού, σύμφωνα με την οποία σας ζητήθηκε να εκπονηθούν σχέδια 24ωρης αστυνόμευσης σε όλες τις περιοχές, σας εκφράσαμε τις ανησυχίες μας για τον τρόπο υλοποίησής της. Επίσης σας τονίσαμε πόσο σημαντική είναι...

η διαχείριση του προσωπικού, προκειμένου αποφευχθεί περεταίρω αποδυνάμωση των υπηρεσιών της Διεύθυνσης.

Μας ενημερώσατε ότι στο σχέδιο που εκπονήθηκε από τη Διεύθυνσή μας, καλούνται όλες οι Αστυνομικές Υπηρεσίες του νομού, να διαθέσουν προσωπικό για την ενίσχυση των υποστελεχωμένων αρμόδιων Αστυνομικών Τμημάτων, που έχουν επωμιστεί την υλοποίηση του «ΠΕΡΣΕΑ». Τότε, δεσμευτήκατε ότι μετά την έναρξη υλοποίησης του σχεδίου, θα είναι ζήτημα μερικών ημερών για την οριστική λύση του προβλήματος αυτού.

Παράλληλα, με το ανωτέρω σχετικό έγγραφό μας, η Ένωσή μας εξέφρασε τον προβληματισμό της για την «οριζόντια εφαρμογή» της διαταγής του κ. Αρχηγού τόσο σε εσάς, όσο και στην πολιτική και φυσική μας ηγεσία. Αναφέραμε αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους πιστεύουμε ότι υπάρχει αντικειμενική αδυναμία υλοποίησής της, χωρίς πρώτα να ληφθούν υπόψιν όλες οι παράμετροι και ιδιαιτερότητες των εκάστοτε περιοχών αστυνόμευσης.

Σήμερα διαπιστώνουμε ότι η εφαρμογή του σχεδίου αυτού, αποτελεί εμπόδιο στην αποτελεσματική διαχείριση συμβάντων και περιστατικών αρμοδιότητας Τροχαίας και Ασφάλειας, αφού αυτές οι υπηρεσίες έχουν καταλήξει «δεξαμενές» άντλησης ανθρώπινων πόρων, προς ενίσχυση των υπηρεσιών Τάξης, με αποτέλεσμα τη μείωση της αποτελεσματικότητάς τους και την αλλοίωση της υπηρεσιακής τους δομής και υπόστασης. Επίσης παρατηρήθηκε το φαινόμενο της υπολειτουργίας των ανωτέρω υπηρεσιών Τροχαίας και Ασφάλειας σε βαθμό που αναγκάζονται να επανδρώσουν με ένα μόνο άτομο την εποχούμενη περιπολία τους, μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στο έπακρο στις υποχρεώσεις και τα καθήκοντά τους, σύμφωνα με την αποστολή ίδρυσής τους. Παράλληλα αρκετοί συνάδελφοι, που είναι επιφορτισμένοι με ιδιαίτερα καθήκοντα, απομακρύνονται από αυτά, με αποτέλεσμα στην αδυναμία σωστού χειρισμού αυτών και τη δημιουργία δυσμενών σχολίων για την Ελληνική Αστυνομία.

Δυστυχώς όμως, μετά από τόσο καιρό, διαπιστώνουμε ότι δεν δόθηκε λύση.

Επειδή η εκ περιτροπής διάθεση αστυνομικού προσωπικού από διάφορες Αστυνομικές Υπηρεσίες, εμφανώς καταστρατηγεί το Π.Δ. 100/2003 «Τοποθετήσεις, μεταθέσεις αστυνομικού προσωπικού», το οποίο δεν προβλέπει πουθενά την «διάθεση» Αστυνομικού Προσωπικού ως μορφή ενίσχυσης των Υπηρεσιών, παρακαλούμε όπως προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου αυτή να εκλείψει.

Η Π.Ο.ΑΣ.Υ στην οποία κοινοποιείται το παρόν, παρακαλείται για τις δικές της ενέργειες.

Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2019